Wanneer je op je werk bent en je vraagt je collega’s hoe het met ze gaat, krijg je al vaak het antwoord “Ja goed… wel druk!”. Of wanneer je collega-ondernemers vraagt hoe de zaken gaan en of het goed gaat lijkt het antwoord niet veel anders. Wat is dat toch tegenwoordig? Dat iedereen het altijd maar druk heeft?

Ik heb dit weekend heerlijk van het zonnetje kunnen genieten. Ik had nog stapels tijdschriften liggen, die ik nog nooit open had gehad. Eén daarvan was Psychologie magazine. Het was een oudje (2016), maar het artikel dat ik las over het D-woord (Druk) was, als je het mij vraagt, nog steeds van deze tijd.

Druk

De auteur van het artikel (Tony Crabbe) heeft er een interessante visie over. Hij zegt dat iedereen het tegenwoordig druk heeft. Wij denken dat dit komt doordat we zoveel moeten doen op ons werk en thuis. Er wordt veel van ons verwacht en we willen dat alles goed verloopt. We hebben het nu eenmaal druk, zo is het leven vandaag de dag nu eenmaal….Toch?

Nee, zegt hij, er zijn volgens hem andere redenen dat we zo druk zijn:

  • Druk zijn is makkelijker. Het is makkelijker om alles te doen dan een weg te kiezen. Wat doe je wel en wat doe je niet? Het is moeilijk om keuzes te maken, dus eigenlijk is drukte een vorm van gemakzucht.
  • Druk zijn is vermijding. Drukte wordt gebruikt als excuus om te beginnen aan het werk dat meer nadenken en meer moed vereist. Het is gewoonweg makkelijker om te kiezen voor hetgeen wat weinig moeite kost.
  • Druk zijn is een merk. Door aan je omgeving te laten weten hoe druk je bent, laat je zien wat je waard bent en laat je je ambities zien. We denken dat als iedereen maar weet hoe druk we het hebben, dit onze groei- en promotiekansen vergroot en ons belangrijker doet lijken. Door te klagen over je eigen druk-zijn werk je aan je eigen merk.
  • Druk zijn is een verslaving. Het schijnt zo te zijn dat er een kleine hoeveelheid dopamine vrij komt (een cocaïne-achtige stof die een prettig gevoel van beloning geeft) wanneer je je e-mail checkt of iets opzoekt op internet. Dat werkt verslavend.
  • Druk is wat alle anderen zijn. Hoe wij ons gedragen wordt in sterke mate bepaald door de sociale norm, door wat alle anderen doen. Druk zijn is kuddegedrag.

Hoe druk ben jij?

Toen ik het artikel las dacht ik zelf alleen maar de hele tijd: Jemig, die man heeft gelijk! Want zeg eens eerlijk, hoe vaak zeg jij tegen anderen dat je het druk hebt? Heel eerlijk, ik zeg het met enige regelmaat! Niet omdat het niet waar is, maar omdat ik altijd met van alles tegelijkertijd bezig ben, het ook nog eens helemaal perfect wil doen en het mezelf daardoor eigenlijk ontzettend lastig maak. En het gekke is ook nog, ik vind het zelfs wel eens raar en lastig om te zeggen dat ik het niet druk heb, wanneer net iemand anders tegen me heeft gezegd dat hij/zij het druk heeft. Alsof het aanvoelt als een verplichting om het druk te hebben.

Dit artikel heeft me dus wel aan het nadenken gezet. Over de manier waarop ik mijn werk doe en mijn agenda inricht, maar juist ook over hoe ik mijn (potentiële) klanten kan gaan helpen! Soms zit een agenda misschien niet bom-vol door alle drukte, maar juist doordat er geen keuzes zijn gemaakt en omdat er moed nodig is om dit te doorbreken.

Maak keuzes!

Tony Crabbe zegt: “Om je niet door drukte opgeslokt te voelen moet je het idee loslaten dat je alles kunt doen als je je tijd maar goed indeelt en benut. Waar je je op moet richten is op het gevoel dat je je eigen leven beheerst. Dat begint met de bereidheid moeilijke beslissingen te nemen. Beheersing gaat niet over het managen van tijd, maar het over het managen van aandacht.”

Voor mij betekent dit één ding: heldere keuzes maken en hetgeen waar ik voor kies met volle overgave doen! En ik kies er met volle overgave voor om ook jou hierbij te helpen! ?