Hoeveel plannen en ideeën heb jij? En in hoeverre heb jij ze uitgedacht, uitgewerkt en gepland?

Mijn nieuwe jaar is gestart met een volle agenda. In december was ik erg enthousiast bezig geweest met nieuwe afspraken maken; nieuwe mensen leren kennen, kennismakingsgesprekken en gesprekken met (nieuwe) klanten. Ontzettend leuk, maar ook veel. Zelf ben ik iemand die, wanneer ik eenmaal een plan heb, er vol voor gaat. Ik ben zo enthousiast dat ik geneigd ben mijn hele agenda er mee vol te plannen en daarbij eigenlijk mezelf vergeet. Op het moment dat de nieuwe dag aangebroken is, kan ik al moe worden als ik naar mijn agenda kijk. Dit is een aandachtspunt voor mij waar ik aan werk; niet té vol plannen die agenda! Maar daarentegen weet ik wel altijd wat mij te doen staat; mijn ideeën en plannen zijn uitgewerkt, opgeschreven en de acties die ik hierbij wil uitvoeren zijn ingepland in mijn agenda. Lekker overzichtelijk.

Ik ben enthousiast begonnen met geplande afspraken deze maand. Heel leuk, maar het valt me steeds weer op dat bij de mensen die ik spreek dat er leuke ideeën en plannen bedacht zijn, maar dat dit met name in hun hoofd blijft zitten. De mensen bij wie dit het geval is geven wel aan goed te zijn in plannen en structuren, maar vergeten vervolgens om dit daadwerkelijk te gaan doen. De ideeën en plannen die ze hebben worden vol enthousiasme verteld, maar af en toe denk ik: stop! Ik hoor van alles, maar het is zo veel, dat ik er bijna duizelig van word. Waar is het overzicht? Ik vraag vervolgens altijd: “wat is nu de eerste stap die je gaat nemen om dit plan uit te voeren? Heb je alles uitgeschreven en op een logische, ordelijke volgorde gezet?” En tot mijn verbazing krijg ik het antwoord: “nee, alles zit in mijn hoofd”. Overzicht-freak als dat ik ben sla dan bijna steil achterover. Er wordt door de personen zelf gezegd dat ze makkelijk alles kunnen structuren, maar toch doen ze het niet. Mijn vingers beginnen (spreekwoordelijk) te jeuken en ik wil eigenlijk heel graag samen om de tafel gaan zitten om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat dat overzicht er komt. Want hoe zonde is het dat er zoveel ideeën zijn, maar dat het plan hiervoor mist? Dat je weet wat je stappen zijn (op papier en niet alleen in je hoofd), maar niet weet waar je als eerst en als laatst moet beginnen? Dat je geen idee hebt wanneer je ergens mee gaat beginnen en wanneer het eindigt?

Dus, lieve mensen, schrijf je hoofd leeg. Echt waar, dit zorgt voor inzichten, overzicht, helderheid én voor voldoening, want als jij weet wat je te doen staat, kan je er vol voor gaan en het tot een succes maken!

Hierbij een paar tips die je kunnen helpen om je idee uit je hoofd op papier te krijgen:

  1. Schrijf eerst alles op wat in je opkomt over je plannen en ideeën, dit hoeft niet op volgorde (braindump).
  2. Noteer per idee of plan welke acties hieruit voortvloeien, om het voor elkaar te krijgen.
  3. Wanneer je alles opgeschreven hebt, bekijk dan welke punten met elkaar te maken hebben en dus met elkaar kunt verbinden.
  4. Heb je bij alle punten die je hebt opgeschreven nog iets (bijv. kennis of vaardigheden) of iemand nodig? Schrijf dit ook op samen met de actie die hiervoor nodig is.
  5. Wanneer je nu alles genoteerd hebt ga je kijken naar een logische volgorde. Alle acties kun je nu uitzetten in de tijd, uiteraard rekening houdend met jouw beschikbare tijd en energie.

Bovenstaande is natuurlijk erg kort, maar bedoeld als hulpmiddel. Vind hierin je eigen manier. Misschien werkt het voor jou om alles uit te typen of in een soort tabel te plaatsen of wellicht helpt een bullet-journal. Ik weet zeker dat wanneer jij alle ‘drukte’ uit je hoofd haalt, dit jou absoluut gaat helpen. Zowel voor het creëren van rust als voor succesvolle plannen.

Ik help je graag

Denk je nou toch: ik vind het lastig om van al die ideeën die ik heb een overzicht te creëren? Bel of mail me, dan plannen we een gratis online inspiratie-sessie en kijk ik met je mee. Ik wil óók dat jouw plannen een succes worden!